Slik blir mitt neste eventyr!

Foto: Maren Ege Tjoflåt

Det er akkurat 1 år og 1 dag siden jeg la ut på mitt livs eventyr langs Yukon elva gjennom Canadas og Alaskas villmarker, og mye har skjedd siden…

For min del har det vært relativt kaotisk med mye media omtaler, vinner av prisen «Årets eventyrer 2017″ i Norge, anskaffelser av to huskyer og sist men ikke minst mange nye og spennende ambassadør og sponsor samarbeid. Det har vært et turbulent år med oppturer og nedturer, mye frem og tilbake på hva neste eventyr skulle bli. Planene og ideene er det alltid mye av, men å finne den såkalte veien videre for hvordan jeg ville at mitt liv som eventyrer skal ta, har ikke vært lett.

Planen i år var jo som de av dere som har følget med meg i sosiale medier var først og fremst å gå verdens lengste rulleskitur gjennom Europa. Den valgte jeg å avlyse av to grunner, den ene var rett og slett fordi jeg følte dette var mer en tur media ønsket at jeg skulle ta og «pushet» på, for å få den ut i dagens lys. Noe jeg selv ikke ønsket før alle detaljer var på plass ettersom jeg var veldig usikker på om jeg virkelig ønsket å gjennomføre turen. Dessuten ønsker jeg ikke at mine ekspedisjoner, eventyr og drømmer skal være styrt av hva media ønsker og vil at jeg skal gjennomføre. Jeg kommer alltid til å gå mine egne veier og mot mine egne drømmer uavhengig av hva alle andre skulle mene, så enkelt er det.

Grunn nummer to var rett og slett for at det dukket opp en unik mulighet for meg å gå til anskaffelse av to husky valper som jeg kan bruke til mine fremtidige ekspedisjoner og eventyr. Da ble valget enkelt for min del! Derfor kommer jeg til å bruke all min tid de neste årene på villmarksturer og høye fjell sammen med mine to nye familiemedlemmer, Rago og Nanuq!

Foto: Mads V. Ommundsen

Ettersom det som skulle bli årets store prosjekt ble avlyst var planen enkel og grei å ikke dra på noen ekspedisjoner i år, og i stedet bruke all min tid på nærturer og forme og følge opp mine valper best mulig. Men den gang ei! Rastløs som jeg er, klarer jeg ikke å vente på å komme meg ut i verden igjen på nye eventyr og få nye opplevelser! Å dette er ikke et hvilket som helst eventyr. Det er et land jeg har drømt om i noen år nå til å få lov å utforske og oppleve. Å endelig skal drømmen settes i live!

 

Hundene blir igjen i Norge, men jeg kommer ikke å dra alene på turen. Denne gangen skal jeg dra på tur med reisefølge av det motsatte kjønn. Maren Ueland (27) fra det paddeflate Jæren og Bryne blir med meg på tur denne gangen. Hun har aldri vært på langtur før, og studerer til vanlig friluftsliv ved Bø i Telemark. Hun gikk på fjellski for første gang i vinter, og har nå et sterkt ønske om å prøve seg på en ekspedisjon og langtur sammen med meg. For min del blir det en ny opplevelse og ha med seg dame på tur, og er veldig nysgjerrige på det motsatte kjønn og hvordan de egentlig fungerer der ute.

 

Sammen skal vi dra på tidenes spontane tur. Men det er ikke på noe som helst måte banebrytende det vi nå skal gjennomføre, men de fleste som legger ut på denne ekspedisjonen bruker rundt et år å planlegge. Vi har kun en uke på oss, da turen og flybillettene ble bestilt i går. Nå skal alt av kart, utstyr og rute og sikkerhet kartlegges og planlegges i rekordfart. Vi kommer til å bære med oss alt vi skal spise og bruke på hele ekspedisjonen i ryggsekkene fra dag en. Men den største utfordringen for meg blir det psykiske. For denne turen blir nok min tøffeste tur psykisk noen gang. For på mine forrige eventyr har jeg vært helt avhengig av å det sorte gullet som stappes under leppen, nemlig snusen. Enten det har vært på toppen av Europa (Elbrus) eller i Alaskas villmark har alltid snusen vært min mest trofaste følgesvenn på alle mine ekspedisjoner til nå. Men nå har jeg ikke valg. Nå må jeg slutte! Noe som er bevist valg ut ifra landet og eventyret vi nå skal ut på. Begge er faste snusere, og begge må slutte på dagen! Å hva er vel ikke da bedre enn å dra på en ekspedisjon i urørt natur og villmark? Sammen må vi motivere, samarbeide og støtte hverandre på en måte ingen av oss har vært borti før.

Hvordan vil dette gå tenker sikker mange av dere som leser dette? Og ja, det gjør vi også!

Foto: Maren Ege Tjoflåt

For aldri før har jeg vært dårligere forberedt til en ekspedisjon og langtur enn hva jeg er akkurat nå, på noe som helst måte! Men det er som trigger meg! Og aldri før har jeg klart å slutte å snuse, og er det eneste målet jeg har satt meg det siste året og for så vidt i livet generelt som jeg aldri har klart å gjennomføre! For klarer jeg å slutte å snuse! Ja, da kan jeg love dere en ting! Da vil jeg klare alt av mål og drømmer jeg setter meg her i livet!

Nå venter over 500 kilometer til fots fra nord til sør for oss. Vi skal gå gjennom vulkaner, isbreer, varmekilder, lavasletter, grønne enger og fjell.

 

VI SKAL GÅ TIL FOTS OVER ISLAND. VI SKAL GÅ ISLAND PÅ LANGS FRA NORD TIL SØR.