Kultursjokket!

Nepal skal nå oppleves og utforskes, og de neste ukene skal jeg være omgitt av svimlende høyder, utrolige utsikter, majestetiske fjell og en spektakulær natur i fjellentusiasters egen mekka, Himalaya.

NEPAL (2018): Endelig! Nå er jeg her. Jeg er i Nepal. Et eventyr jeg har virkelig sett frem til, er nå blitt en realitet. Mine første fotavtrykk er satt på Nepalsk jord, og for en velkomst man fikk! Nærmest overfalt av nepalerne allerede fra første skritt på flyplassen blir man nærmest møtt som helter i landet; med blomsterkranser og sin fantastiske gjestfrihet.

«Man rakk ikke å komme seg ut av flyplassen før man ble overfalt av nepalerne som ønsket deg velkommen med sin enorme gjestfrihet, blomsterkranser og fantastiske smil. Det er vanskelig å ikke bli forelsket i folkeslaget og landet fra første sekund».  

De første dagene har blitt tilbrakt i Nepals hovedstad, Katmandu. Dette har vært rene luksusdager med hotellsenger, varm dusj og deilig mat. Det har også vært tid for å bli bedre kjent med de enorme kontrastene som finnes i dette landet. For det er det mange av! Et kultursjokk, rett og slett! Spesielt for oss nordmenn som er vant til all den hverdagsluksusen vi kan tenke oss, er dette en helt annen verden. Kontrastene er store! Og det er vanskelig å ikke himle øyene til tider. Fra menn med eselkjerrer og buddhistmunker med små bjeller til løse kyr og apekatter i gatene, mens man er omkranset av templer og bønne flagg i alle mulige farger. Det er ingen tvil om at jeg har kommet til et dypt religiøst og troende folkeslag!

«Kontrastene er så store at de ikke kan beskrives med ord, men bør oppleves! Apekatter, et trafikkkaltkaos, hundrevis av templer og likbrenning er noe som har stått på menyen. Inntrykkene er sterke for å si det mildt, på godt og vondt!»

Ellers har severdigheter som Swayambuntah eller bedre kjent som Monkey Tempel også fått sitt besøk. Der går man side om side med apekatter før man får et vanvittig flott syn utover hele hovedstaden. Det ble også en tur til Durbar Square med sine utrolig flotte og fargerik templer. Før siste rest av utstyret til fjellturen ble handlet inn i Thamel, hvor prute ferdighetene fikk kjørt seg! Til og med en begravelse med likbrenning fikk jeg være med på! Der turister betaler for å stå på andre siden av en elv mens familien samles rundt den avdøde og holder en seremoni før liket brennes på bålet og asken kastes ut i elven. Dessuten må man nevne trafikken her nede! For et trafikkkaltkaos! Og varselhornene fra bilene lager et eneste stort musikk kor som gjør et hvert menneske tone døv.

Men det er barnearbeidere, tiggerne og de hjemløse som prøves å skjermes for turistene som setter dypeste spor hos meg. Inntrykkene er sterke for å si det mildt!

Etter late dager med avslapping og sightseeing i fokus, skal det nå bli godt å endelig få kommet i gang med grunnen for det som jeg faktisk er her nede for, nemlig å oppleve de majestetiske fjellene og den spektakulære naturen i Himalaya på veien mot min første 6000 meter. Men det blir mye motgang, med fly kanselleringer og timevis med venting blir den store redningen helikopter.

Nå er jeg på vei til Lukla og Himalaya! Nå kan fjelleventyr endelig starte!

Himalaya jeg er klar til å møte deg!